Uusi sovellus yksinkertaistaa suojeluarvojen arviointia
Sveaskogin uusi kenttäsovellus on osaltaan parantanut merkittävästi suojeluarvojen arviointia.
Suojeluarvon arvioinnin tarkoituksena on tunnistaa alueen edellytykset biologiselle monimuotoisuudelle ja luoda pohja toiminnan suunnittelulle ja varautumiselle. Jotta voidaan minimoida riski, että arvokkaita metsäbiotooppeja vahingossa korjataan tai vahingoitetaan, on tärkeää tehdä suojeluarvojen arviointi ennen toiminnan aloittamista.
Tiedonkeruu suojeluarvojen arviointia varten tapahtuu valtakunnallisesti, mikä edellyttää tietojen tallentamista siten, että tulevaisuudessa on jäljitettävissä, miten arviointi on tehty. Suojeluarvon arvioinnin työmenetelmiä oli kehitettävä edelleen, kun taas liiketoiminta tarvitsi digitaalisen työkalun työprosessin virtaviivaistamiseksi sekä kerätyn ja käsitellyn tiedon laadun varmistamiseksi.
Tulos: arvostettu kenttätyökalu, jota liiketoiminta käyttää koko Ruotsissa. Työkalu virtaviivaistaa tarvittavien tietojen keräämistä sekä varmistaa, että tulokset tallennetaan ja jokaisen yksittäisen arvioinnin jäljitettävyys on mahdollista. Koska sovellusta voidaan käyttää sekä online- että offline-tilassa eri laitteilla, tiedonkeruu on virtaviivaista kentällä toimittaessa.
Kenttätyökalu on ylittänyt odotuksemme! On selvää, että kaikki projektissa olleet ovat pyrkineet kehittämään upean tuotteen, joka on helppokäyttöinen meille jokapäiväisessä työssämme. Sovellus ja tiedonkeruu ovat toimineet suurimmaksi osaksi sujuvasti ensimmäisestä päivästä lähtien, kun testasin työkalua” Linda Rosén, Götanmaan alueen metsäsuunnittelija.
Triona vastasi projektissa projektinhallinnasta, vaatimusten koordinoinnista, testauksen hallinnasta ja järjestelmäkehityksestä sekä tuotti tarvittavan GIS-osaamisen. Hankeryhmä, johon osallistuivat Sveaskog ja Triona, työskenteli kenttäsovelluksen suunnittelussa työmenetelmien muutoksen yhteydessä. Lanseeraus tehtiin kahdessa vaiheessa ja se sai hyvän vastaanoton alalla.
”Toukokuussa 2022, kun käynnistimme mittavan muutoksen suojeluarvojen arviointimenetelmissämme, pääpaino oli varsinaisessa metodologiassa. Ennätysajassa kehitetty digitaalinen tuki hyväksyttiin, vaikka se ei ollut täysin valmis. Uuden IT-työkalun lanseerauksessa huhtikuussa 2023 tilanne oli täysin päinvastainen, pieni päivitys metodologiaan, mutta suuri keskittyminen uuden kenttäsovelluksen tuomaan erittäin positiiviseen parannukseen” Peter Bergman, luonnonsuojelupäällikkö, Sveaskog.
Asiakas: Sveaskog
Toimiala:Metsäteollisuus
Ongelma: Tarve tehdä suuri muutos työprosessissa, jossa vaaditaan tehostettua digitaalista tukea tehtäessä suojeluarvojen arviointeja kentällä.
Ratkaisu: Käyttäjäkeskeinen kenttätyökalu/sovellus tiedon keräämiseen ja jäljitettävyyteen suojeluarvojen arvioinnissa.
Avainsanat: #metsäteollisuus #luonnonsuojelu #yhteistyö #digitalisaatio #kenttäasiakas #GIS