Älyopasteita Borealis-pilottiprojektiin

11 June 2018

Triona toimittaa yhdessä Euroskiltin kanssa älyopasteita Statens Vegvesenin Borealis-pilottiprojektiin. Toimitukseen sisältyy tutkimus- ja kehitysprojekti, jossa käydään läpi 40 kilometriä pitkä osuus E8-tietä Skibotndalenissa.

E8 Skibotnista Kilpisjärvelle on yksi niistä Norjan teistä, jotka valittiin mukaan pilottiin, jossa kehitetään ja kokeillaan ITS-ratkaisuja Norjassa. Tie valittiin mukaan, koska sillä on suuri merkitys koko yhteiskunnalle. Tien talvikunnossapito on haastavaa ja raskaan liikenteen osuus on suuri. Tien liikenteestä 26 prosenttia on raskasta liikennettä ja sen osuus on kasvanut yli 70 prosenttia vuodesta 2010.

Tieosuudella voidaan kokeilla useita yleiseen ITS:ään sekä C-ITS:ään (Co-operative ITS) liittyviä ratkaisuja. Triona tulee kehittämään ja asentamaan tieosuudelle sähköisiä älyopasteita osana alustaa, joka sisältää ITS-aseman ja sensorit. Järjestelmä mahdollistaa

  • tiedonhaun suoraan opasteisiin liitetyistä tunnistimista,
  • tiedonvaihdon ulkoisten tietolähteiden ja järjestelmien kanssa ja
  • tiedon esittämisen tielläliikkujille piktogrammeina.

Opasteet toimivat autonomisesti (ilman manuaalista ohjausta), mutta niitä voidaan ohjata myös käsin tai ulkoisesta järjestelmästä. Trionan ratkaisu tuottaa tielläliikkujille reaaliaikaista tietoa keliolosuhteista, matka-ajoista, suljetuista tieosuuksista ja muista tapahtumista.