Ekoajoa reittiliikenteen sähköbusseihin

21 February 2022

Olemme julkaisseet FleetControl-tuotteeseemme uuden Eco-drive-moduulin. Sen avulla voidaan mitata kuinka paljon kuljettaja kiihdyttää, jarruttaa ja kaartaa sisäänrakennettuun kiihtyvyysanturiin perustuen sekä parantaa matkustusmukavuutta, taloudellista ajotapaa ja turvallisuutta.

Diesel-, HVO- tai kaasumoottorilla ajaminen mahdollisimman sujuvasti ja polttoainetehokkaasti edellyttää useita huomioon otettavia tekijöitä. FleetControl muun muassa mittaa ja esittää ajoneuvolaitteen näytöllä tyhjäkäynti- ja rullaamisajan (eteenpäin ilman kaasua tai jarrua) tarjotakseen bussinkuljettajalle suoraan hyödyllistä palautetietoa. Tyhjäkäynnin ja rullaamisen vähentäminen on tavoitteena.

Sähköbusseissa tyhjäkäynti ei ole tarkoituksenmukaista, sillä sähkömoottori ei kuluta energiaa seisoessaan paikallaan. Sähköbussilla rullaamistakaan ei tulisi käyttää. Jonkin verran energiaa toki palautuu kaasu vapautettaessa, mutta tehokkain tapa ajaa sähköbussia on kuluttaa energiaa vain silloin, kun todella tarvitsee pysähtyä. Esimerkiksi muun liikenteen tai lähestyvän pysäkin vuoksi.
Koska bussinkuljettajilla on nykyään erilaisia sähköllä tai fossiilivapaalla polttoaineella (esim. HVO ja kaasu) varustettuja busseja, haasteena oli löytää ratkaisu, joka kannustaa samanlaiseen ajotapaan eri moottorityypeillä, ja joissa on ajoneuvossa näyttö, jonka kuljettajat tunnistavat moottorityypistä riippumatta. Ympäristönäkökulma oli osana tavoitetta. Toinen tavoite oli matkustusmukavuuden lisääminen kuljettajien ajaessa aiempaa sujuvammin.

Tasaiset kiihdytykset ja hidastukset sekä huolellinen kaarreajo lisäävät mukavuutta ja turvallisuutta sekä vähentävät energiankulutusta. Tämä pätee moottorityypistä riippumatta. Ratkaisuna oli mitata kiihtyvyys sekä kulku- että sivuttaissuunnassa eli kuinka voimakkaasti kiihdytetään tai jarrutetaan, ja kuinka voimakkaasti käännytään kaarteessa.

Uusi Eco-drive-ratkaisu esiteltiin vuoden 2022 alussa ja se ollaan ottamassa vähitellen käyttöön asiakkaidemme keskuudessa. Alustavat tulokset osoittavat kuljettajien ajavan entistä tasaisemmin. Trionan näkökulmasta tämä on vastuullisuustavoitteidemme mukaista. Pyrimme tuotteidemme avulla vähentämään ympäristövaikutuksia auttamalla asiakkaitamme heidän toimenpiteissään kestävän kehityksen mukaisesti.

Lue lisää