VR käynnistää lämmityksen etäyhteydellä

11 April 2023

Triona on kehittänyt yhdessä kuljetusyritys VR:n kanssa ratkaisun lämmittimien etäkäynnistykseen osassa linja-autokantaansa. Nyt lämmittimet käynnistetään tarvittaessa hyvissä ajoin ennen bussin lähtöä liikenteeseen. Tämä minimoi ympäristövaikutukset ja takaa kuljettajalle lämpimän bussin. 

VR käyttää Trionan IoT-alustaa, FleetControlia, jo vuodesta 2021 alkaen. Kuljettajan näytön lisäksi siihen sisältyy myös ajoneuvotietokone. Ajoneuvotietokone kommunikoi paitsi useiden eri tietolähteiden ja väylän antureiden kanssa, myös muiden VR:n omien sekä ulkoisten järjestelmien kanssa. VR kysyi Trionalta, voisimmeko yhdessä kehittää ratkaisun, jossa FleetControlin avulla ohjataan bussien lämmittimiä yksinkertaisesti ja tehokkaasti – ja totta kai voimme! 

FleetControl lukee jatkuvasti kuljettajan istuimen ympärillä vallitsevaa lämpötilaa ja yksinkertaisen integraation kautta tieto yhdistetään linja-autojen tulevaan lähtöaikaan. Lämmittimet käynnistyvät, jos lämpötila ei ole tarpeeksi korkea. Myös ulkolämpötila otetaan huomioon, jotta lämmittimet eivät käynnisty aikaisemmin kuin linja-auton lämmittämiseksi on tarpeen. Näin VR minimoi energiankulutustaan. Lämmitinten etäkäynnistystä VR voi valvoa FleetControlin toimistojärjestelmästä FleetAnalyzer, jossa lämmittimet voidaan tarvittaessa myös manuaalisesti käynnistää/pysäyttää ja siten välttää tarvetta käydä kyseisellä bussilla hoitamassa asia. 

"Voidessamme käyttää FleetControlia lämmittimien etäkäynnistykseen pystyimme luopumaan aiemmasta lisälaitteita ja erillisen käyttöliittymän sisältävästä järjestelmästä. Uudella ratkaisulla saavutamme sekä kustannus-, ylläpito- että hallinnollisia etuja", kertoo Marcus Dahl, VR:n ajoneuvotekniikan palvelupäällikkö. 

Lue lisää