Omakala – kalastajan sovellus

29 August 2022

Triona on keväästä 2021 alkaen kehittänyt Luonnonvarakeskukselle (Luke) mobiilisovellusta vapaa-ajankalastukseen. Juuri sopivasti kesän kalastuskauden käynnistyessä sovellus julkaistiin sekä App Storessa että Google Playssa!

Omakala on maksuton ja se on suunnattu vapaa-ajankalastajille ympäri Suomen. Kalastuspäiväkirjaan tallennetaan tietoja saaliista, mukaan lukien laji, pyyntipaikka, mitat jne. Kalastajana voit suunnitella tulevia kalareissuja, seurata aiempia kalastuksiasi sekä kirjata saaliit ja muut tiedot helposti käytettävällä sovelluksella. Tutkijat ja valtion virastot käyttävät Omakalan tietoja kestävän kalakannan pidemmän aikavälin suunnitteluun. Yksityisyys taataan eikä mitään annettuja tietoja luovuteta kolmansille osapuolille, ja kaikki tutkimuksessa käytetyt tiedot anonymisoidaan ennen käyttöä.

Kiinnostus sovellusta kohtaan on ollut rohkaisevaa, ja jo tuhannet harrastuskalastajat ovat asentaneet Omakalan. Sovellusta laajennetaan jatkuvasti uusilla toiminnallisuuksilla seuraavien vuosien aikana, jolloin käyttäjiltä saatu palaute on merkittävä tekijä jatkokehityspäätöksissä.

Ratkaisu perustuu nykyaikaisiin ketteriin kehitysmenetelmiin. Mobiilisovellukset iOS:lle ja Androidille on kehitetty React Nativella ja ne sisältävät OpenLayersin avulla toteutettuja karttatoimintoja. Taustapalvelut kehitettiin Microsoft Azureen. Lisäksi palvelu tarjoaa web-käyttöliittymän. Mobiilisovellus on tietenkin ensisijainen valinta käyttäjän lähtiessä kalastamaan. Omakala toimii myös alueilla, joilla mobiiliyhteyttä ei ole saatavilla, mikä on edellytys valtakunnalliselle käytölle myös mobiiliverkon kuuluvuuden ulkopuolella, esimerkiksi merellä.

"Omakala on ensimmäinen natiivisovellus, jonka Luke on kehittänyt ja julkaissut. Se on ollut Lukelle oppimismatka ja olemme iloisia saadessamme tehdä sen käsi kädessä Trionan kanssa. Vaikka koko tiimi ei olekaan koskaan tavannut kasvokkain, on se hitsautunut yhteen ja Triona on ymmärtänyt hyvin tavoitteemme. Odotamme innolla seuraavaa vaihetta!” - Topi Hanhela, VP, digitalisaatio, Luke